Bucataria:
Cele mai raspandite mancaruri traditionale sunt: gyros – carne de porc sau pui (rareori de vita) prajita, cu sosuri si legume, invelita intr-o lipie prajita; souvlaki – frigarui din carne; tzatziki – un sos din iaurt, ulei de masline, usturoi, castraveti si marar sau menta; skordhalia – cartofi fierti amestecati cu usturoi, serviti de obicei cu peste prajit si sarat.
De asemenea, sunt excelente mancarurile pe baza de peste si fructe de mare: caracatita grill si achinosalata(icre de arici de mare in lamaie si ulei de masline). Legea obliga mentionarea in meniuri a preparatelor din fructe de mare si peste congelate. Unele feluri proaspete pot fi foarte scumpe; aveti grija sa intrebati cat va costa portia pe care o doriti, inaite de a comanda.
Salata greceasca – horiatiki – este un amestec de rosii, castraveti, branza feta, ceapa, msline, eventual ardei gras, condimentate cu oregano. Traditional, este dreasa numai cu ulei de masline; vinegreta si salata verde se adauga doar in restaurantele vizitate des de turisti.
Merita sa mai gustati: mousaka – vinete, carne tocata, roasii, sos, totul la cuptor; pastitsio – un fel de lasagna; stifado – bucati de carne si ceapa intr-un sos din vin si scortisoara; spetzofai – carnat fiert cu rosii si piper; saganaki – branza prajita; paidakia – bucati de miel facute pe grill. Pentru desert puteti incercabaklava – o prajitura cu miere si nuci macinate sau galaktobouriko – o placinta asemanatoare cu mille feuille. Nu trebuie sa ratati iaurtul cu miere – iaurtul in Grecia e total diferit de ceea ce stim noi!
La placintarie puteti incerca produsele de patiserie (fourno), tiropita – placinta cu branza, spanakopita – placinta cu spanac, bougatsa – placinta cu crema, sau horiatiko psomi – o paine traditionala, crocanta, foarte gustoasa. Toate acestea merg foarte bine cu o cafea greceasca. La fel de popular este si frappe-ul – cafea ness, apa, zahar, lapte si cuburi de gheata.
Transport – puteti ajunge in Grecia cu umratoarele mijloace de transport:
Avion: curse directe Bucuresti-Salonic, Timisoara-Salonic, biletele se pot rezerva prin agentia Mareea
Autocar: curse charter organizate de agentia Mareea, cu plecare in fiecare VINERI, incepand cu 02.05, pe urmatoarele trasee:
1. Cluj – Tg. Mures – Brasov – Ploiesti – Bucuresti – Giurgiu – Sofia – Salonic – Halkidiki/Riviera Olimpului
2. Cluj –Sibiu – Rm.Valcea – Bucuresti – Giurgiu – Sofia – Salonic – Halkidiki/Riviera Olimpului
3. Deva – Timisoara – Caransebes – Bechet / Calafat – Sofia – Salonic – Halkidiki/Riviera Olimpului
4. Deva – Timisoara – Moravita – Nis – Skopie – Salonic – Halkidiki/Riviera Olimpului
5. Iasi – Vaslui – Bacau – Focsani – Buzau – Bucuresti – Giurgiu – Sofia – Salonic – Halkidiki/Riviera Olimpului
Tren: direct din Bucuresti pana in Salonic, prin Bulgaria
Autoturism propriu: tranzitand Bulgaria sau Serbia si Macedonia (doar cu cartea de identitate)
Va rugam sa va informati asupra actelor necesare minorilor care calatoresc in afara tarii!
Adese si telefoane utile:
AMBASADA ROMANIEI IN ATENA
Adresa: 7 Rue Emmanoil Benaki, Paleo Psychico, 15452 Athenes
Telefon: Tel. 0030-210-6774035 begin_of_the_skype_highlighting 0030-210-6774035 end_of_the_skype_highlighting; Fax 0030-210-6728883
Email: secretariat@romaniaemb.gr;
Web: www.romaniaemb.gr;
CONSULATUL ROMAN IN SALONIC
Adresa: Str. Santas 16, 55236 Salonic
Tel: +(30) 2310 340 088 begin_of_the_skype_highlighting +(30) 2310 340 088 end_of_the_skype_highlighting, 340 089
Fax: +(30) 2310 332 060
E-mail: romcons@otenet.gr